Co je to Kasein a kaseináty? Používat je ve sportovním rybolovu?

Kasein je izolovaná mléčná bílkovina, tvořící hlavní složku bílkoviny mléka, až 80%. Jeho výroba a izolace probíhá na různých úrovních.

Nejkvalitnější je Micelární kasein, který se získává mikro filtrací pasterovaného mléka, kdy se nenarušuje jeho bílkovinná struktura. Je velmi drahý, má vysokou stravitelnost a využívá se především pro lidskou potřebu a to hlavně ve fitness výživě té nejvyšší kvality.

Kaseináty ( sodný, vápenatý ) jsou také získávány z mléka, ale již denaturací ( srážením kyselinami ) a následnou extruzí se odděluje kasein za vysoké teploty a tlaku ( 130°C ). Hydroxid sodný či vápenatý pak slouží k jeho neutralizaci. Jak je vidět je to spousta "chemie". Je to proto i levná surovina, ale taky málo stravitelná a nekvalitní co se výživy lidí i zvířat týče. Mimochodem se z tohoto produktu dělají levné sýry, které pak používají fast foody pro zlevnění svých výrobků ...

Pro použití ve sportovním rybolovu, jako přísady do vnadících či chytacích směsí, má kasein dle mého úsudku velmi malý význam, protože jde o krystalický prášek bez výrazné chuti a téměř žádné vůně. Navíc není zrovna nejlevnější a má spíše význam v krmivářské praxi, kde jde o rychlé přírůstky. My ale potřebujeme ryby rychle navnadit, ne je kvalitně vykrmit!

Proto je rozhodně mnohem účinnější a levnější, do výrobků pro lov ryb, použít plnotučné sušené mléko. To má zachovány veškeré pachové i chuťové hodnoty a ryby na něj výtečně reagují. Přitom jej nabízíme za velmi přijatelnou cenu v krmné kvalitě:

Do studené vody použijte však raději odstředěné mléko s minimem tuku, rychleji a lépe se v ní rozpouští:


Pokud chcete více ušetřit, můžete nahradit sušené mléko levnější skladkou syrovátkou, která vám zajistí podobný efekt, neobsahuje však tolik traktorů jako mléko:


Z materiálů fy. Krmiva Hulín