Jak zabránit plesnivění boilies v domácí samovýrobě? Není to jen o přidání konzervantu !

Pokud se nepoužijí tzv. totální konzervanty na bázi anorganických sloučenin, které ale rozhodně nedoporučuji a taky je ve výrobě nepoužíváme, protože mohou ovlivnit pach i chuť výrobků pro ryby, tak se musí s výrobky také náležitě zacházet, aby se udržely v kvalitním a použitelném stavu.

Co pro to musíte v domácích podmínkách samovýroby udělat?

1.) Použijte 10% našeho konzervantu Carp na 1 kg mokré směsi = 100 ml / 1 kg mokrého těsta. Přepočítávejte dávkování vždy na váhu mokrého těsta, protože si jinak snižujete koncentraci konzervantu ve výrobku.

Pokud však máte v úmyslu vysušit boilies až "na kost", tak je možné konzervant dávkovat na kg suché směsi a stačí ho pak jen 7% = 70 ml / 1 kg suché směsi. Toto ale moc nedoporučuji, plným vysušením ztrácí boilies hodně pachových látek a je ve vodě méně akční.

2.) Podpořte účinek konzervantu ještě přidáním 5-10 % soli, nebo pravého česneku, případně i obojím, pokud si děláte směs do studené vody.

3.) Okyselte těsto kyselinou citronovou, octovou, nebo mléčnou - přidejte cca 1 % = 10 ml / kg. Opět zvýšíte účinek konzervantu, který nejlépe pracuje v kyselém prostředí, ale špatně v zásaditém.

To platí obecně pro všechny konzervanty na bázi organických kyselin. Nemějte obavy, na organické kyseliny reagují ryby velmi dobře, jsou totiž průvodním jevem rozkladu škrobů a cukrů takže je ryby dobře znají z přirozeného prostředí.

4.) Hotové výrobky nechte pozvolna schnout na vzdušném, zastíněném místě, ale občas s nimi pohněte a protřepejte je, aby se provzdušnily a nevznikalo mezi nimi mikroklima uvnitř vrstvy, vhodné pro růst odolných typů plísní. Nechte je takto schnout několik dní, dle teploty okolí, až budou tuhé, gumovité a na omak oschlé. Většinou na to stačí cca týden, v chladném období dva týdny. Není třeba je sušit na kámen.

5.) Po vysušení, rozdělte výrobky do více vzdušných obalů, např. tkané polypropylenové pytle ( na obilí ), nebo papírové pytle - to pokud jich máte několik desítek kg. Uložte pytle na nevodivou podložku - paletu, vrstvu kartonů, dřevěné proložky, aj.

V kontaktu s betonem, dlažbou, železem aj., pro teplo dobře vodivým materiálem, by mohly výrobky v dotykové ploše začít plesnivět, díky měnícím se rozdílům teplot a tím kondenzaci vody.

6.) Zavlhlé tzv. měkčené boilies, které je velmi populární, lze uchovávat bezpečně i tak, že jej dáte do PVC sáčku a prosypete hojně soli ( 0,5 kg / kg boili ), aby jí byly dobře výrobky pokryty. Sáček hermeticky uzavřete, nejlépe zatavte - hranou žehličky přes papír na pečení. Takto vám i v teple vydrží boilies celý rok! Před lovem jen otřepte sůl a použijte. Takto lze velmi dobře uchovávat i nekonzervované boilies! Sůl pak použijete na další konzervaci.

Prolévat boilies naším konzervantem Carp není dobré, změkne vám.

7.) I když vám výrobky náhodou zplesniví, nebo zkvasí, nevyhazujte je. Propláchněte boilies v octové vodě ( 1:1 ), osušte a použijte na krmení celé, nebo rozdrcené. Rybám to vůbec nevadí! Je jen pověra, že ryby musí mít vše jen čerstvé. Naopak, nakvašená a pro lidskou spotřebu jinak znehodnocená potrava je přitahuje mnohem víc! A plesnivá je taky vůbec neodradí, ani je zdravotně nepoškodí! Zažívací trakt ryb je přizpůsoben pro zpracování rozkládající se potravy. Ve vodě je přece vše hned v rozkladu a "kazí se". Ověřeno také letitou praxí z rybničního chovu kaprů, kde se sype mimo jiné i odpad a "zkažené" suroviny z potravinářského průmyslu - zkvašené, plesnivé. A jaké jsou pak přírůstky!

Z materiálů fy. Krmiva Hulín