Praskání boilies při sušení – při použití našich boilies mixů.

S tímto problémem se na nás zákazníci obrací jen ojediněle. Vzhledem k tomu, že prodáváme tuny boilies mixu ročně, jde tedy spíš o technologický problém při domácím zpracování, než o problém ve složení směsi. My ve výrobě používáme úplně stejnou směs, jako prodáváme zákazníkům. Dotazy také přichází výhradně od začínajících "koulařů". Nastíním zde jen hlavní možností, které mohou praskání boilies při sušení způsobit.

1.) Nejčastějším a nejhorším problémem je přidávání jakéhokoliv oleje do těsta. Olej v těstě způsobí nepřilnavost škrobových zrn navzájem k sobě a tím nesoudržnost těsta. Při sušení pak těsto díky tomu praská.

Takže žádný olej do těsta na výrobu boilies! Olejem pak hotové výrobky jen macerujte.

2.) Podobný problém jako olej, způsobí i chybějící voda v těstě. Ta totiž aktivuje škrobová zrna, která začnou navzájem lepit a pojit jednotlivé suroviny k sobě. Ve vejcích, konzervantu, tekutých potravách, AMK ( aminokomplet ), aj. sice voda je obsažena, ale vázaná v podobě přesyceného roztoku a nepůsobí na škrob v plné míře jako rozpouštědlo. Může se tak stát, že při přemíře těchto tekutých surovin budete mít sice těsto technologicky správně mokré, ale přesto "suché" co do účinnosti vody na škrob. Ten se dostatečně neslepí a při sušení se nespojená zrna oddělí a boilie opět praská.

Nechte proto při přidávání tekutých surovin do směsi i prostor pro vodu. Zkuste dát např. jen 2-4 vejce čerstvé a 30 - 40 g / kg sušených vajec. Nepřehánějte to s tekutými doplňky, když dáváte tekuté potravy, nedávejte už AMK, apod. Tím získáte prostor pro vodu, a to alespoň 0,5 - 0,75 l / 10 kg směsi.

3.) Těsto není dostatečně umíchané a prohnětené. Toto se stává také často, při ručním zpracování většího množství směsi naráz, že se všechny složky dokonale nepromíchají a nespojí. Vznikají pak sušší "kapsy", které nejsou slepené a při sušení tato místa praskají. Tomuto lze zabránit nejlépe strojním mícháním v míchačce na těsto, nebo mícháním ručně, ale po menších částech.

4.) Příliš rychlé sušení umělým teplem, nebo v příliš teplém prostředí. Také velmi rozšířená chyba, především v letním období. Nejhorší jsou přímé sluneční paprsky, to popraská i těsto, které by jinak s tímto nemělo problém. Podobně může působit i vysoká letní teplota, byť jsou výrobky ve stínu. Stejně tak špatné je i sušení v průvanu, nebo nad radiátorem. Všechny tyto případy odnímají příliš rychle vodu z povrchu boilie, voda uvnitř kuličky nestačí vzlínat na povrch, vzniká pnutí materiálu z rychlého rozdílu změn jeho objemu a povrch opět praská.

5.) Poměrně velmi rozšířeným a oblíbeným nešvarem je také nepřiměřené přidávání dalších přísad a surovin do našich hotových boilies mixů. Zákazník má pocit, že když si tam něco sám ještě nepřidá, nebude to ono. A tak do směsi, která obsahuje 16 - 20 druhů surovin, přidá po 10 % ještě další, většinou ty samé suroviny, co tam již jsou. Povětšinou jde o oblíbené rybí moučky, které sami o sobě moc nepojí, a tak se změní poměr škrobu ve směsi a těsto nemá co slepit. Výsledkem je opět praskání při sušení.

Dobrá rada: Pokud použijete do našich směsí 10 % konzervantu Carp, budete mít boilies, stále jakoby "zavlhlé" a tuhé. Protože nosič konzervantu váže na sebe vodu, nesuší se boilie tak rychle a nepraská.

Otázka na závěr: Dávat, či nedávat skořápky z vajec do boilies? Skořápky nemají pro rybu vůbec žádný význam, ani jako živina, ani jako vnadicí prvek. Navíc mohou pomoci při praskání boilie, protože jsou v něm jako nelepivé složky.

Do těst se dávají hlavně v komerční výrobě, a to jen proto, aby bylo vidět, že jsou v boilie syrová vejce ( někdy se tam dávají jen skořápky, a žádná vejce, aby se ušetřilo ). My jsme skořápky spolu s vejci v prvopočátcích naši výroby také dávali, ale přestali jsme, protože nám ničili drahé rolovací stroje ( břity na válcích ).