Příprava tygřího ořechu

Tygří ořech vařený: Před použitím namočte do vody na 24 hodin, pak 30 minut povařte a ponechte namočené v lázni, ve které jste tygří ořech vařili, až se vytvoří z vody hustá suspenze. Poté do pár dnů spotřebujte, nebo zamrazte. Možno take zakonzervovat cukrem jako zavařeninu - 0,7 kg cukru na 1 kg ořechů i s vodou.

Tygří ořech fermentovaný (fermentace = kvašení): Zalejte ořechy čistou vodou ( nevařit ! ) tak, aby byly zcela potopené a nechte při teplotě 20 - 24 °C tak dlouho, až proběhne kvasný proces. Ořechy pak můžete uchovávat zcela ponořené v původním láku, v chladu do 12 °C poměrně dlouho - až cca 1 rok, protože jsou konzervovány produkty kvašení - kyselinou mléčnou aj. organickými kyselinami.

Tygří ořech nakládaný: Ořechy zalijeme vodou ( musí být celé ponořené v nálevu) s přísadou cukru, nebo ještě lépe melasy. Na 1 kg ořechů použijeme cca 750 gramů cukru, nebo nejlépe nálev s 200 ml melasy a necháme naložené 5 - 7 dnů v chladu - do max.12 °C. Do nálevu můžete přidat také různé přírodní pachové atraktory - skořici, vanilku, anýz, česnek, směs koření, chilli, aj.

Zajímavý tip: Připravte si nápoj Horchata sami doma z vakuovaných Tygřích ořechů:

  • 250 g tygřích ořechů dobře properte ve vlažné vodě a poté ponořte na 24 hodin do 1/2 litru studené vody a dejte do lednice.
  • Pote v mixéru ořechy najemno rozšlehejte
  • Přidejte 3/4 litru vody, dobře zamíchejte a proceďte přes jemné sítko
  • Do směsi přidejte cukr, případně i skořici, vanilku, mátu aj. dle chuti
  • Pak už jen nechejte v lednici vychladit, nebo přidejte kostky ledu a můžete konzumovat
  • Vynikající osvěžení v parné léto !

Nabídka tygřích ořechů: