Rozvařování a rozpadávání se boilies při vaření


1.) Ve většině případů je chyba v tom, že se boilies hodí ještě do nevroucí vody, čímž se voda ještě více ochladí a pak trvá dlouho, než se uvede do varu. Těsto se proto nestihne na povrchu vysokou teplotou naráz uzavřít a tak se v horké vodě začne rozpouštět. Takže voda musí vždy naplno vřít! Po vložení boilies zakryjte ihned hrnec poklicí, aby se voda co nejrychleji opět uvedla do varu. Více čtěte ještě níže...

2.) Další problém nastane, když hodíte do vroucí vody velké množství studených výrobků (hlavně při zpracování těsta v chladném prostředí). Voda se prudce ochladí, a dlouho pak trvá, než se uvede do varu. Těsto se opět nestihne uzavřít a zdárně se rozpouští. Vkládejte proto boilies do vroucí vody v přiměřeném množství tak, aby se voda nestihla ochladit a stále vřela. Pokud přestane vřít, ihned zakryjte hrnec poklicí. Sundejte ji ale hned, jakmile začne voda zase vřít, jinak vám vzkypí a přeteče ven. Ztlumte pak hořák tak, aby voda nevřela zas přespříliš, obrušuje se pak příliš povrch boilies, jak se ve vodě "melou" o sebe. Když kuličky vyplavou na hladinu, vařte ještě cca 1-2 minuty, podle průměru boilies. 30 mm průměry klidně i 3 minuty.

3.) Poslední možností může být příliš řídké těsto, nebo těsto s minimem surovin obsahujících škrob - obilné mouky, šroty, krupice, aj. Škrobnatých surovin by mělo být ve směsi alespoň 20 - 30 %, dle jejího dalšího složení a obsahu vajec.

4.) Mnohem lepší než vařit boilies ve vodě, je vařit ho v páře. Nevyluhují se z jeho povrchu žádné rozpustné látky a mnohem lépe se provaří, protože může být v páře déle. Při vaření ve vodě se vám cca 10 % atraktorů vyvaří ven.

Vaření v páře je velmi šetrné a boilies má rychlejší vnadící efekt, protože není na povrchu zbavené traktorů, jako u vařených. V páře je nechte asi 15 - 20 minut, podle průměru (16 a 20 mm). Nevadí jim ani když na to zapomenete a necháte je tam o něco déle. Dejte na pařák jen takovou vrstvu, aby se boili nedeformovalo. V domácích podmínkách je to sice delší procedůra na čas, zato nejšetrnější způsob vaření. Bez technického vybavení (konvektomatu) lze tak dělat jen menší množství.

Dobrá rada: Pokud vaříte boilies ve vodě, vznikne vám poměrně hustá "polévka" z vyvařených surovin. Nevylévejte proto po dovaření vodu do odpadu, ale nechte ji vychladnout a použijte na zvlhčení další směsi na výrobu, nebo na zvlhčení krmítkovek, method mixů, výrobu krmných koulí, aj. V této vodě máte totiž spoustu těch nejlepších surovin vyvařených z těsta!Vyluhují se hlavně jen ty nejsnadněji rozpustné, které obvykle také patří k těm nejdražším - např. rybí protein, játra, tekuté potravy, esence, mléčné produkty, aj.

Pokud pro tento výluh nemáte do tří dnů (při teplotě do 10 °C) využití, zamrazte ji v PVC sáčcích po menším množství (cca po půl litru) a využijte ji až bude příležitost.